Dekliška vokalna skupina Bodeča Neža že od ustanovitve leta 2003 deluje pod okriljem Prosvetnega društva Vrh sv. Mihaela v slovenskem zamejstvu v Italiji in z glasbo presega okvirje, ki so nam jih postavile državne meje. S svojim delom je skupina v preteklih letih dosegala vedno večje uspehe tudi v mednarodnem okolju. Osvojila je številna prestižna zborovska priznanja in nagrade.

Ob ustanovitvi je zbor vodila glasbena pedagoginja Marja Feinig. Leta 2007 jo je nasledila zborovodkinja Mateja Černic. Njeno izvrstno delo je bilo opaženo v strokovnih krogih in tudi sama je prejemnica več uglednih strokovnih priznanj in nagrad. Od septembra 2020 zbor vodi mlada pevska navdušenka Mateja Jarc, ki si s to izkušnjo utira pot v svet zborovstva.

Sprašujete se, če smo res tako nežne, kot smo zapisale na naslovnico svoje zgoščenke. In sprašujete se verjetno tudi, kako bodeče znamo pri tem biti. Tega, da zelo rade pojemo, ni potrebno posebej poudarjati. In petje zahteva prav posebno »nežnost«: melodijo je treba začutiti in jo posredovati vsakemu poslušalcu, ritem mora priti v kri in se nato izliti v prijetno valovanje, ki je tako naravno kot utrip veselja. Seveda pa znamo biti tudi bodeče, kot se za skupino mladih deklet spodobi. Zbodljive smo, ker menimo, da mora biti taka tudi naša glasba: kar poslušalca zbode, ne ostane neopazno, ampak se v njem usidra.

Ker smo bodeče, želimo sproščati torej tudi energijo in vibracije, ki bodo poslušalca presenetile in predramile. Bodeče in nežne torej niso samo naše pesmi, to smo tudi me same v vsakdanjem življenju doma, v šoli in seveda na pevskih vajah in nastopih.

Bodeča neža je cvet, ki ne spada v tipično kraško floro, uvrščamo ga namreč v bolj hribovit svet, kar pa se, vsaj v asonančnem vidiku, usklajuje z Vrhom sv. Mihaela, rodno vasjo dekliške vokalne skupine. In lastnosti tega cveta so kaj kmalu očarale tudi mlada vrhovska dekleta, ki jim je bilo petje že od malih nog nekaj najbolj vsakdanjega.

V mali vasi na severnih obronkih Krasa so namreč od vedno zelo radi prepevali: iz te bogate zakladnice so črpala tudi mlada dekleta, ki so leta 2004 prvič zapela v Mladinski vokalni skupini Vrh sv. Mihaela. Pod vodstvom glasbene pedagoginje Marje Feinig je sedem pevk, v glavnem domačink z Vrha, prvič stopilo na odrske deske v novi zasedbi. Svoje pevske sposobnosti so že takoj pokazale na domačih odrih, posebej še na tekmovanju Zlata grla, ki ga že dobro desetletje organizira matično društvo PD Vrh sv. Mihaela, pod okriljem katerega že ves ta čas deluje DVS Bodeča Neža.

Skupina pevk, ki je leta 2007 postala oktet, se je povečala in se spremenila v vokalno skupino oziroma zbor. Z Vrha se je Bodeča Neža proti severu »razširila« tja do Brd v Števerjan, južno pa do tržaškega Krasa in skalnatih obal Devinskega zaliva. Vrhovska pevska skupina je tako očarala številna dekleta iz okoliških vasi in mest tostran in onstran meje. Dekleta so si malo za tem, s prvo razširitvijo skupine leta 2008, izbrala tudi današnje ime, ki nosi v sebi zanimivo dvojnost. Bodeča Neža je oksimoron, ki se je izkazal za ustrezno sliko dekliškega pevskega sestava. S svojo zagnanostjo in pevsko ustvarjalnostjo so v zadnjih sezonah požele veliko uspehov na krajevni, vseslovenski in mednarodni ravni.

Pevke so se seznanile z bogato in široko zborovsko zakladnico iz različnih zgodovinskih obdobij. Šle so skozi zgodovinski in žanrski presek, ki ponuja zborovske utrinke poslušalcem vseh starosti in vseh okusov. Razpon repertoarja sega od renesančnih motetov do sodobne zborovske glasbe, sakralne in posvetne. Slovenski skladatelji so prisotni tako pri avtorskih skladbah kot tudi pri priredbah ljudskih pesmi.

Dekleta namreč v zadnjih sezonah veliko sodelujejo z uveljavljenimi domačimi avtorji, s katerimi so ustvarila pravo »simbiozo«: več skladb slovenskih in italijanskih avtorjev je bilo namreč posvečenih prav DVS Bodeča Neža.

DVS Bodeča Neža

P.D. Vrh sv. Mihaela

Cotiči, 41 Vrh sv. Mihaela

Sovodnje ob Soči, 34070 Gorica, Italija